Muffiny jagodowo-bakaliowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Jagoda czarna
- 1 szklanka
Bakalie
- 1 garść
Mąka pszenna
- wg. uznania
Jaja kurze
- wg. uznania
Masło
- 0.5 kostki
Miód wielokwiatowy
- 5 łyżek stołowych
Mleko
- 0.6 szklanki
Proszek do pieczenia
- 1.25 łyżeczek do herbaty
Sól
- 1 szczypta
Muffiny jagodowo-bakaliowe
-
1. Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a bakalie zalewamy na chwilę wrzątkiem.
-
2. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
-
3. Jajka ubijamy z miodem.
-
4. Dodajemy miękkie masło i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą, a następnie wlewamy do mąki i całość dokładnie mieszamy.
-
5. Do ciasta wrzucamy jagody i bakalie, mieszamy.
-
6. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdego zagłębienia, do połowy wysokości wlewamy ciasto.
-
7. Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika za pomocą patyczka sprawdzamy, czy muffiny są w środku dopieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz