poniedziałek, 14 maja 2012

Muffiny jagodowo-bakaliowe

Muffiny jagodowo-bakaliowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Jagoda czarna - 1 szklanka
Bakalie - 1 garść
Mąka pszenna - wg. uznania
Jaja kurze - wg. uznania
Masło - 0.5 kostki
Miód wielokwiatowy - 5 łyżek stołowych
Mleko - 0.6 szklanki
Proszek do pieczenia - 1.25 łyżeczek do herbaty
Sól - 1 szczypta
Ocena
Średnia 4.2 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Muffiny jagodowo-bakaliowe
  1. 1. Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a bakalie zalewamy na chwilę wrzątkiem.
  2. 2. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
  3. 3. Jajka ubijamy z miodem.
  4. 4. Dodajemy miękkie masło i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą, a następnie wlewamy do mąki i całość dokładnie mieszamy.
  5. 5. Do ciasta wrzucamy jagody i bakalie, mieszamy.
  6. 6. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdego zagłębienia, do połowy wysokości wlewamy ciasto.
  7. 7. Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika za pomocą patyczka sprawdzamy, czy muffiny są w środku dopieczone.
    Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika za pomocą patyczka sprawdzamy, czy muffiny są w środku dopieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz