Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie |
Marcepan biały - 200 g
Banan
- 4 sztuki
Cukier
- 2 łyżki stołowe
Truskawka
- 1 szklanka
Śmietana kremowa
- 1 szklanka
Mięta
- 5 listków
|
-
1. Banany obieramy i kroimy, posypujemy je cukrem i wszystko razem mieszamy.
-
2. Banany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia SAGA i piec w piekarniku w temperaturze 200°C (225°C) do momentu gdy cukier zbrązowieje.
-
3. Następnie rozgnieść je np. widelcem i zaczekać, aż ostygną.
-
4. Ubić śmietanę i wymieszać z rozgniecionymi bananami.
-
5. Pokrojone truskawki oraz rozdrobnione listki mięty dodać do mieszanki.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto |
Jaja kurze
- 2 sztuki
Cukier
- 1 szklanka
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)
- 1 szklanka
Kakao w proszku
- 0.5 szklanki
Proszek do pieczenia
- 0.5 łyżeczki do herbaty
Papier do gotowania SAGA 12 m
- 1 kawałek
|
-
1. Ubić jajka z cukrem.
-
2. Sypkie składniki wymieszać i przesypując je przez sitko, dodać do jajek. Całość delikatnie wymieszać.
-
3. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temperaturze 160°C (180°C) przez ok. 12 minut.
-
4. Ułożony na folii marcepan przykryć papierem do pieczenia i cienko rozwałkować (dzięki folii marcepan nie będzie się przesuwał podczas wałkowania, a górna warstwa przykryta papierem pozostanie gładka).
-
5. Odwrócić rozwałkowany marcepan tak, by papier był na dole, usunąć folię.
-
6. Na rozwałkowany marcepan położyć ostudzone ciasto. Ciasto posmarować kremem, całość zawinąć w roladę przy pomocy papieru do pieczenia.
Stożek do dekoracji SAGA
Składniki potrzebne do wykonania Stożek do dekoracji SAGA |
Papier do gotowania SAGA arkusze
- 2 kawałki
|
-
1. Z arkusza papieru do gotowania formatu A4 i uformować stożek do dekoracji SAGA. Napełnić go stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.
Bajeczna rolada dekorowana marcepanem
1. Stożek
napełnić stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady.
Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania
truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz