poniedziałek, 14 maja 2012

Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Marcepan biały - 200 g
Banan - 4 sztuki
Cukier - 2 łyżki stołowe
Truskawka - 1 szklanka
Śmietana kremowa - 1 szklanka
Mięta - 5 listków
  1. 1. Banany obieramy i kroimy, posypujemy je cukrem i wszystko razem mieszamy.
  2. 2. Banany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia SAGA i piec w piekarniku w temperaturze 200°C (225°C) do momentu gdy cukier zbrązowieje.
  3. 3. Następnie rozgnieść je np. widelcem i zaczekać, aż ostygną.
  4. 4. Ubić śmietanę i wymieszać z rozgniecionymi bananami.
  5. 5. Pokrojone truskawki oraz rozdrobnione listki mięty dodać do mieszanki.
    Pokrojone truskawki oraz rozdrobnione listki mięty dodać do mieszanki.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Jaja kurze - 2 sztuki
Cukier - 1 szklanka
Kakao w proszku - 0.5 szklanki
Proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczki do herbaty
  1. 1. Ubić jajka z cukrem.
  2. 2. Sypkie składniki wymieszać i przesypując je przez sitko, dodać do jajek. Całość delikatnie wymieszać.
  3. 3. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temperaturze 160°C (180°C) przez ok. 12 minut.
  4. 4. Ułożony na folii marcepan przykryć papierem do pieczenia i cienko rozwałkować (dzięki folii marcepan nie będzie się przesuwał podczas wałkowania, a górna warstwa przykryta papierem pozostanie gładka).
  5. 5. Odwrócić rozwałkowany marcepan tak, by papier był na dole, usunąć folię.
  6. 6. Na rozwałkowany marcepan położyć ostudzone ciasto. Ciasto posmarować kremem, całość zawinąć w roladę przy pomocy papieru do pieczenia.
    Na rozwałkowany marcepan położyć ostudzone ciasto. Ciasto posmarować kremem, całość zawinąć w roladę przy pomocy papieru do pieczenia.
Stożek do dekoracji SAGA
Składniki potrzebne do wykonania Stożek do dekoracji SAGA
  1. 1. Z arkusza papieru do gotowania formatu A4 i uformować stożek do dekoracji SAGA. Napełnić go stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.
    Z arkusza papieru do gotowania formatu A4 i uformować stożek do dekoracji SAGA. Napełnić go stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.
Bajeczna rolada dekorowana marcepanem
1. Stożek napełnić stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.
Stożek napełnić stopioną ciemną czekoladą i ozdobić powierzchnię rolady. Roladę ułożyć na talerzu i udekorować według własnego uznania truskawkami i bitą śmietaną z wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz